Harkány város címere

Harkány címerpajzsa sodrott, barokk stílusú, arany és fekete színű kontúrozással. A címerpajzs zöld mezejében az alsó harmadban, ovál ívű kék és ezüst hullámszalagokban fekete színű ördög. A hasítékon szimmetrikus elhelyezésben kék színű forrás tör fel a pajzs felső felezőjéig, a függőleges tengelyben öt levelű, aranyszínű egyenes faág, melyre aranyszínű kígyó tekeredik. A címerpajzs felső jobb, illetve bal harmadában szimmetrikus elhelyezkedésben két aranyszínű sugaras napkorong.

Harkány város
Kép: Lászlóné KereszturiPanoramio

Harkány címerében a mélyből feltörő forrás, illetve a botra tekeredő aranykígyó a gyógyvizet jelképezi. A címer alsó harmadában centrálisan elhelyezkedő ördög Harkány gyógyvízkincsének egykori legendáját szimbolizálja. A zöld mezőben elhelyezkedő aranyszínű napkorongok a természet tisztaságát és közelségét hivatottak jelképezni.

A népi monda egyenesen az ördöggel hozza kapcsolatba Harkány és környéke kialakulását. A mese lényege, hogy egy öreg néne Harka nevű leányára szemet vetett az ördög. Az anyó a frigy feltételéül szabta, hogy az ördög a hajnali kakasszóig szántsa fel a hegyet. Az neki is látott az ekéjébe fogott macskával, bakkecskével és kakassal. Haladt vele szaporán. Megijedt a néne, befutott a tyúkólba és éjnek évadján kukorékolni kezdett. Átvette a hajnalköszöntőt a többi kakas. Az ördög ekéje elé befogott is. Ezt látva az ördög mérgében toppantott egy nagyot. El is nyelte a föld, a helyén tört fel a kénszagú meleg víz.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei