Háromhuta község címere

Háromhuta község címere álló, zöld színű pajzs. A három, egykori üveghutát, melyek a községgé válást tették lehetővé, az üveg alkímiai jele szimbolizálja, mely máig is az üvegművesek mesterjegyeként szerepel mint ősi jelkép.

A címertervek jelképezik még a földrajzi adottságot, az erdei vadállományt és egyúttal az egykor nevezetes, kedvelt királyi vadászterületet, a sisakdíszként megjelenő szarvasagancsokkal és tölgyfalevéllel. A zöld-arany az erdős területet jelképezi, a vörös-ezüst viszont a település legkorábbi történelmét idézi, és II. Rákóczi Ferencre utal, aki a regéci vár birtokosaként az üveghutákat létrehozta.

Háromhuta község
Kép: Agika88Panoramio

Háromhuta címerének megtervezéséhez a településnév adata a kiindulópontot, mivel ez lehetőséget adott arra, hogy a községnek különleges, úgynevezett beszélő-, illetve névcímere születhessen. A beszélőcímer a településnév képi megfelelője, és az ilyen jellegű címereket különlegességük okán értékes címerként tartja számon a heraldika.

A heraldikai mázak szimbolikus jelentése: Fémek: arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erkölcsösség, erény; ezüst (Hol): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség. Színek: vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség; zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, boldogság, remény, szépség, egészség.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei