Hegyeshalom nagyközség címere

Hegyeshalom község címere vörös színű címerpajzsban zöld pázsiton, (heraldikailag véve) jobbra fordult és csőrében ezüstpatkót tartó struccmadár.

Hegyeshalom nagyközség
Kép: LorantPanoramio

A címerben lévő strucc a csőrében ezüstpatkóval az út szélén állva azt magyarázza, hogy a Nyugat és Kelet kereskedelmi útvonala erre vitt, s ezen áll „Straus am Rhein”. Ebből eredő német neve „Strassommerein”, melyet a jelenben is használ a nagyközség. Dr. Kumorovitz Lajos egyetemi tanár, heraldikus véleménye szerint, valószínűleg az Anjou-házi királyoktól (Károly Róbert 1308-1342, Nagy Lajos 1342-1382) adományaképpen kapta a település a címert. Az ő családi címerükben szerepel a strucc. A strucc természetrajzához hozzátartozik a gyorsaság és az éberség. A Biblia is ismeri e tulajdonságait, s talán innen került a királyi ház mindenkori tagjait e két különösen értékes „királyi” tulajdonságra figyelmeztető szent madár a királyi ház címerébe. Az ezüstpatkó a jómódnak, a jószerencsének, a gazdagságnak a szimbóluma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei