Hegymagas község címere

Hegymagas címere álló helyzetű barokk címerpajzs, melyen a kék színű pajzsmezőben a pajzstalpból zöld színű hegy emelkedik ki. A hegy legmagasabb csúcsán vörös színű kereszt magasodik. A hegy felett a pajzsfő jobb oldalán aranyszínű félhold – bal oldalán aranyszínű nap látható. A hegy alatt egy tornyú fehér színű templom áll, piros tetővel. A templom tornya a jobb oldalon emelkedik. A templom két oldalán egy-egy aranyszínű szőlőfürt látható. A pajzstalp hullámos ezüstszínű pólyával vágott.

A sisakdíszek: a sisakkoronából egy szablyával jobbra sújtó kék ruhájú kéz emelkedik ki. A foszlár fonákja aranyszínű. Bélése bal oldalon kék, jobb oldalon piros. A sisak ezüstszínű és rostélyos: a címerpajzs felső peremének közepére van helyezve. A sisak díszítése arany, bélése piros.

Hegymagas község
Kép: Keglovics TiborPanoramio

Hegymagas címere ún. beszélő címer, mivel egy magas hegyet ábrázol, amiről a község a nevét kapta. A hegy eredeti neve a község neveként állandósult. Bizonyíték erre a község 1781-ből fennmaradt pecsétje, melynek felirata: „HEGYMAGOS HELSIG PETSITJE”. A címert kiegészítő sisakdíszek és foszlár díszítésre szolgáló elemek a heraldikában, stílusuk koronként változott. A szablyával sújtó kéz a magyar címertan egyik legkedveltebb ábrázolása: a vitézséget, bátorságot jelképezi.

A címerpajzs rajza a Szent György-hegy stilizált ábrázolása. Rajta a vörös feszület allegorikus: egyrészt a hegy új nevét jelképezi – másrészt a község szenvedésekkel teli, viharos történelmének állít emléket. A hegy fölötti nap és hold a címertan kedvelt díszítő motívuma. A hegy alatt álló fehér templom a községet szimbolizálja. A két szőlőfürt az itt termő híres borokra utal. A hullámos ezüstvonal (pólya) a Tapolca-patakot jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei