Hejce község címere

Hejce címere hagyományos háromszögű pajzs, rajta narancsszínű mezőben kék-zöld hármas halmon stilizált, bimbózó, barna-ezüst, közepén fekete mag-alakzat magasodik, csúcsán (a pajzsfő közepén) ezüst országalmával. A mag mögött (a pajzstalp felső részénél) a halmokon ezüst erődfal. A pajzsderék elején ezüst szőlőfürt, a pajzsderék bal oldalán ezüst püspöksüveg helyezkedik el a felnyúló mag-alakzat két oldalán.

Hejce község
Kép: pinkuPanoramio

Stilizált, bimbózó mag-alakzat: olyan organikus, természeti forma, mely utalással a népi ornamentika virágalakjainak termékenység szimbolikájára, a pozitív jövő reményét, a kibontakozást, a születést jelképezi. Színeiben is ehhez a reménységhez, várakozáshoz, természeti jelhez igazodik.

  • Országalma: közvetlen utalás a falu Szent István által történt alapítására. (1009-ben annak a 10 falunak egyike volt, melyet oklevelek tanúsága szerint az egri püspökségnek adományozott).
  • Püspöksüveg: a falu alapítása óta püspöki birtok volt a település, előbb az egri, majd a kassai, később ismét az egri püspökségé. Ezt jelképezi a püspöksüveg.
  • Szőlőfürt: a település hagyományosan szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkozott.
  • Erődfal: a tatárjárás után a püspökség erődfalat építtetett a templom köré a templom és a lakosság oltalmazására, mely ma is látható még. Ezen túl jelképezi azt harcos történelmi szerepét is, melyet ez a vidék a magyar történelem során játszott (a reformáció, a Rákóczi szabadságharc és a 48-as forradalom és szabadságharc idején).
  • Hármas halom: a földrajzi elhelyezkedés – a Zempléni-hegység – és a természeti szépség megörökítése egyaránt indokolja megjelenítését a címeren.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei