Helesfa község címere

Helesfa címere a csücskös talpú pajzs és a tárcsapajzs ötvözött változata. A pajzs alatt, a csücsköt érintve aranyszínű, fekete szélekkel kiemelt sarkosan hullámzó címerszalag, rajta a szöveg: 13 HELESFA 05. A pajzs körül felül és oldalt arany és kék színű barokkos címertakaró.

  • A pajzs tetején szürke színű sisakrostély jelképezi, hogy a településen valamikor vár, földvár állt, amit a középkorban vitézek védtek. A sisakrostély tetején korona, a koronában piros és zöld színű koronaékszerek, kövek. A koronán aranyszínű, nyelvét kiöltő, lépegető oroszlán, amely felemelt jobb kezében kardot tart, ezzel is jelképezve a várat, a várdombot, a vitézséget.
  • A pajzs alsó harmadában vágott. E rész zöld színű, mutatva a termékeny földet, hiszen az itt élő emberek nagyobb része mezőgazdaságból élt. A víz mindig jelen volt Helesfa történetében; a községhatár nagy vízgyűjtő területe volt korábban a Pósa-rét, Nagy-rét és Berekalja, mely több mint 100 hektár területével a csónakázó-horgásztó területét takarja. Ezért a pajzs alsó harmadának közepén a zöld mezőben fodrozódó vizű tó van, annak közepén a tóba épített sziget, gyékény, nád buzogány virágzattal.
  • A pajzs felső kétharmadában középen hasított. Bal oldala kék. Benne zöld levelű, bordó termésű szőlőinda, amely mutatja, hogy a környékre jellemző a szőlőtermelés. A szőlő látható Helesfa 1774-es és 1828-as pecsétjében is. Felette sárga, ragyogó nap, amely erejével érleli a szőlőt. A pajzs jobb oldala piros. Benne vár, jelezve, hogy Helesfán földvár állott. A vár felett három nyolcágú csillag.
Helesfa község
Kép: BodkaPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei