Hernádcéce község címere

Hernádcéce címerének pajzsa csücskös talpú, ezt a pajzsformát a XV. században alkalmazták jellemzően. A pajzsban négy címerképet láthatunk. A pajzs két vízszintes vonallal vágott, így három egyenlő részre osztódik: pajzsfőre, a pajzsderékra (mely a „pólya” helye) és a pajzstalpra. A pajzsfő és a pajzstalp színe, máza vörös. A pajzsderék, valamint a pólya színe, máza kék.

A pajzsfő elején, a címer heraldikai jobb oldalán található címerkép aranyszínű („lebegő”) keresztet ábrázol, mellette a pajzsfő heraldikai bal oldalán aranyszínű („lebegő”) kehely látható.

A pajzsfő díszhelye fölött a pajzsszegélyen három szál aranyszínű búzakalász, két levéllel (egymást keresztező szárral, csokorban) található. A heraldika jobb oldalon levő foszlány színe vörös, bélése arany. A heraldikai bal oldalon levő foszlány színe kék, bélése ezüst. A pajzs alatt ezüstszínű szalagon felirat olvasható: HERNÁDCÉCE.

Hernádcéce község

A két címerkép a helyi lakosság vallási hovatartozására utal. A pajzsderékon vagy pólyán látható címerkép a település természeti környezetét idézi (Hernád-folyó), kék alapon két fehér hullámon ívbe hajló ezüst színű hal (csuka). A pajzstalp címerképe szintén a természeti környezetre, illetve az itt élők jellemző tevékenységére: a mezőgazdasági munkára utal, három szál arany színű búzakalász egymást keresztezi szárral, csokorban, két levéllel, vörös mázú mezőben, melynek szára a pajzstalp szegélyével, valamint a csücsökkel érintkezik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei