Hernádvécse község címere

Hernádvécse község címere hármasosztású címerpajzs.

  • A felső széles sávban világoskék alapon, hármas, zöld színű dombhajlaton templom áll. A templomtorony és toronysüveg mögött nyitott könyv, benne „A.D. 1234” felirat.
  • A középső sötétkék pólya stilizált hullámmotívummal, vagy nélküle ábrázolandó.
  • Az alsó pólya vörös alapon „1905” felirat. A felirattól jobbra és balra tölgylevelekkel övezett makk.

A sisakdísz vörös lángokban újjászületendő napsárga főnix madár, vörös mintázattal. A takarók jobb oldalon vörös-szürke, bal oldalon sötétkék-szürke, mindkét oldal világosszürke alapon. A címerpajzs alatt napsárga szalagdíszben „HERNÁDVÉCSE” felirat.

Hernádvécse község
Kép: Attila KissPanoramio

A domb-folyó-tölgy motívumok a település természeti környezetére utalnak. A templom és könyv motívum a tudás, iskolázottság, hit közösségformáló s közösségmegtartó erejét jelképezi. (Ez történelmi hagyományként is értelmezhető, de a jövőre utaló útmutatásnak is). Az újjászülető főnix: A megújulás, újjáéledés vágyát, s nagyon fontos, hogy ennek képességét fejezi ki. Az „A.D. 1234” felirat a település alapítására, történelmi gyökereire vonatkozik. (Anno Domini 1234) Az „1905” felirat a települések (Hernádvécse – Szőlled) egyesítésére utal, mely jelentős esemény a település történetében, (gazdasági, kulturális, szociális szempontból is) ekkortól számíthatjuk a jelenlegi településszerkezetet. A takaró vörös-kék színei a megyecímer domináns színeivel rokon.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei