Hetes község címere

Hetes község címere álló kerek talpú pajzs, vágással és felső mezőjének hasításával három részre osztva.

  • Az első zöld mezőben hét darab hatágú ezüstcsillag (körben hat, középen egy) látható,
  • a második kék mezőben zöld halmon lévő leveles aranykoronán jobbjában három, hegyével lefelé fordított ezüst nyílvesszőt tartó, balját ragadozásra nyújtó aranyoroszlán áll,
  • a harmadik vörös mezőben arany levélkoszorún bal haránt elhelyezett aranyfurulya szerepel.
Hetes község
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio

A zöld mezőben lévő hét csillag a település nevére, Hetesre utal. Az erre vonatkozó legvalószínűbb történelmi magyarázatnak az tűnik, hogy e helyen mint földrajzi találkozási pontban heteltek marhahajtó tőzsérek, és a "hetelő" elnevezésből alakult ki a Hetes név. Az oroszlán a Somssich család címeréből lett átemelve. A család a XIX. század közepén lett birtokos a településen, és birtokosságuk alapvetően befolyásolta az itt élő emberek életét. A címer alsó harmadában egy stilizált zeneszerszám található, amely a Hetes két híres szülöttére, a zenész és dalszerző Pete Lajosra, illetve az etnográfus és műfordító Vikár Bélára utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei