Atkár község címere

Atkár címere aranyszegélyű, kék alapon háromszögű pajzs, benne cölöphelyen egyenes szárú, négyleveles, zöld nádbugaszál, mely a barna Bíbichalom és a stilizált kék-ezüst vágásos zsombék határából nő ki, s barna bugában végződik a pajzstetőben.

A pajzs minkét oldalán köldökből kiinduló, barokkos, aranykeretes, zöld nádlevelek, melyek a címerpajzs alsó harmadánál a keretnek támaszkodnak. A pajzsderékban nádlevélen álló bíbicmadár kettős ábrája. A bíbicmadarak egymással szembefordulva, testük egész súlyával a felső nádlevélen állnak bal lábukkal. Jobb lábukkal érintik a nádbuga szárát. A madarak teste fekete, tarkójukból hosszú, vékonytollú, félkörben felfelé hajló bóbita nő ki. A fejen és a farktőn alul sárga folt van, a has és a mellrész fehér, lábaik vörösek, csőrük fekete.

A pajzstetőn vörös-ezüst sisaktekercs, melynek közepén félalakos, jobbra tekintő bíbicmadár ül. A sisaktekercsből kiinduló takarók vagy sallangok omlanak le mindkét oldalon a pajzs széleire, díszként keretezve azt. A jobb oldali sallangdísz kék-ezüst, a bal oldali dísz vörös-arany színű. A pajzstalp alatt aranyalapú, kék fonákú szalagban fekete betűkkel „ATKÁR” felirat található.

Atkár község
Kép: Attila KissPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei