Hevesvezekény község címere

Hevesvezekény címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, négy részre osztott. A felső kék mezőben templommotívum, az alsó mezőben hullámos pólya, alatta a jobb oldali zöld mezőben arany ekevas, a bal oldali szintén zöld mezőben aranycsoroszlya. A pólya vonaláig felnyúló vörös színű ékben két arany búzakalász. A pajzs fölött aranyszínű, zöld szegélyű, lebegő, stilizált szalag, benne vörös színű évszám: "1234".

Hevesvezekény község
Kép: olahpeterPanoramio
  • A templom építését 1796-ban fejezték be. Jellege szerint középtornyos, egyszerű falusi templom, inkább kápolna. A szimbólum kifejezi a község lakosságának vallási elhivatottságát.
  • A pajzs alsó, zöld színű mezejében ezüstszínű hullámos pólya van, amely utal a terület vizeinek elvezetését szolgáló Hanyi-érre.
  • A pólya alatt jobb oldalt zöld színű mezőben jobb haránt irányú, csúcsával felfelé mutató, aranyszínű, lebegő ekevas látható.
  • A bal oldalon zöld színű mezőben bal haránt irányú, csúcsával felfelé mutató, aranyszínű, lebegő csoroszlya található. Az ekevas és a csoroszlya szimbolizálják az itt élő emberek őstermelői tevékenységét.
  • A pajzstalptól a pólya vonaláig fölnyúló vörös színű ékben két aranyszínű, lebegő búzakalász. A motívum utal a területen évszázadok óta elsődlegesen termesztett, kenyeret adó kultúrnövényre.

A pajzs fölött szalagdísz, benne évszám: "1234". Az évszám utal a település első okleveles említésére.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei