Homokkomárom község címere

Homokkomárom címerének formája a 14. században divatba jött kerek talpú vagy doborpajzs, de az úgynevezett szívpajzshoz is hasonlítható. Oldalai enyhén íveltek, felső sarkai vágottak. A címerpajzs borítása máz. Színei: vörös, kék, zöld és arany, melyek megfelelnek a klasszikus heraldikai színvilágnak. A pajzs egyenesen áll, a pajzsmező egyenes vonallal, aranyszínnel, vagyis fémmel három részre tagolt, tehát vágott és hasított is egyben, szegélye szintén aranyszínű.

  • A címer jobb oldali, felső tagolásában, vörös mezőben, egy háromlombos aranykorona helyezkedik el, mely gyakran használt motívum a címereken.
  • A címer bal felső tagolásában szerepel egy stilizált aranyszínű szőlő motívum zöld mezőben.
  • Az alsó kék mezőben aranykontúros templom áll a zöld mezőn.

A kör alakzat széle bélyegszerűen csipkézett, a közepén álló betűlogóból kiolvasható a Mária név, a betűk felett egy ferde kereszt látható.

Homokkomárom község
Kép: Keglovics TiborPanoramio

A szőlő motívum zöld mezőben a föld termékenységét és a bor bőségét hivatott jelképezni, és egyben Homokkomárom egyik jellegzetessége.

  • A címerpajzs alsó és egyben legnagyobb harmadában szerepel Homokkomárom fő nevezetessége: a templom, melyhez kolostor is tartozik, kedvelt kiránduló, zarándok- és kegyhely. A templom természetes színnel, aranykontúrral zöld dombon, kék mezőben látható, mely a valós környezetet jelképezi. A leegyszerűsített körvonal is árulkodik a templom szépségéről.
  • A címerpajzs közepén, a tagolások találkozásánál kör alakzatban helyezkedik el aranymezőben egy Mária-szimbólum, mely a templom mennyezetén lelhető fel.

A címerpajzs külön értéke az egyszerűség. A leegyszerűsített és közérthető címerképek, a tiszta színek és az aranyszegély teszi egységessé és egyszerűvé a címert.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei