Homokmégy község címere

Homokmégy címere kerek talpú pajzs, kék mezejében zöld halmon, egymással szembeforduló két természetes színű gólya, csőrükben tekergő aranyszínű kígyóval. A kék mezőben hat ház: három a pajzsfőben, kettő két oldalt (a gólyák mentén), egy alul, középen (a cölöp mentén).

Homokmégy község
Kép: Nóra SzabadiPanoramio

A zöld halom a Kalocsai Sárköz legmagasabb pontját, a "Halomi högy"-et jelképezi. A község első írásos említése is hozzá kötődik, miszerint 1061-ben I. Béla király a szekszárdi apátságnak adományozta a halomi uradalmat a hegyen épített királyi udvarházzal együtt. Ugyancsak itt találták meg 1936-ban azt a rovás feliratos csontlemezt, mely a honfoglaló magyarság máig egyetlen írásos emléke.

A két gólya és a szájukban tekergő kígyó az Őrjeg madárvilágának és a szállások között kanyargó dunai ártér élővilágának, tehát a község természeti környezetének a jelképe. Ugyanakkor a két gólya jelképezi a Kalocsával való 700 éves közös múltat - a kalocsai címer jelképei közül átmentve a két gólya -, valamint a homokmégyiek kalocsai eredetét.

A címerpajzsban szétszórtan ábrázolt hat ház a település szerkezetének jelképe. A déli kalocsai szállások közül hat lakott, különálló település található Homokmégy közigazgatási határán belül, nevezetesen: Homokmégy, Alsómégy, Hillye, Halom, Kiskecskemégy és Mácsai szállás.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei