Hortobágy község címere

Hortobágy település címere középütt vágott pajzs, melynek felső részét hasítás osztja ketté.

  • A jobb felső mező vörössel és ezüsttel hétszer vágott.
  • A bal felső mező kék udvarának zöld halmán ezüstgém fordul és lép jobbra, fejénél jobbra fogyó, ezüsthold, balra tizenkét sugarú, aranynap.
  • A vágás alatt zöld mezőben, arany hármas halmon jobbra forduló, ágaskodó ezüstlovon kék gatyás, ezüst (fehér) inges, fekete kalapot, lajbit és csizmát viselő csikós fekete nyelű, ezüstszíjazatú karikás ostort csördít, a lovas felett a kilenclyukú aranyhíd rajzolódik ki.
Hortobágy község
Kép: charbranPanoramio

Hortobágy pusztasága a legeltető állattartás ősidőkig visszanyúló területe, amelyen tavaszi zöldárkor igen körülményessé vált a közlekedés. Címeralkotó motívumai e témakörből kerültek ki. Hortobágy címere kifejezi egyrészt a település eredendő magyar voltát és jellegét, a XV. század elejétől már jól adatolható vizenyős és mocsaras vidékét, amely a vízi madaraknak kiváló fészkelőhelyet nyújtott, a költözőknek pedig átmeneti szállást.

A gém, mint a kígyófélék ádáz ellensége, Krisztust szimbolizálja, különösen így, a nappal és a holddal együtt; ezzel egyben a lakosság hitét is jelképezi. Az ősi pusztai életmódot idézi fel az ágaskodó paripa, rajta a csikós legjellegzetesebb eszközével, a karikásostorral. Az egykori közlekedési viszonyokra és a hajdani vízjárásokra hívja fel a figyelmet a táj legjellegzetesebb építménye, az 1827-1833 között készült Kilenclyukú híd.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei