Horvátzsidány község címere

Horvátzsidány címere egy álló, csücskös talpú pajzs. A zöld mezőben jobbra néző lebegő ekevas, melynek hegye mögött keresztbe tett kasza, alul három búzakalász látható. A kasza felett jobb oldalt H betű, bal oldalt pedig egy Ž betű lebeg.

Horvátzsidány község
Kép: jimmy49hPanoramio

Horvátzsidány a 19. században használt, 1906-ban megújított pecsétmotívumokat helyezte címerpajzsra. A kasza és az ekevas a földművelésből élő hajdani jobbágyközösségek tipikus kifejező jelvényeként Zsidány község régi pecsétjeiben is szerepelt. Horvátzsidány első pecsétjeit a 18. századi úrbéli iratokon találjuk meg. A 23 mm átmérőjű, negatív vésetű pecsétnyomó középmezejében lebegő ekevas hegye fölött keresztbe tett kaszát láthatunk. Körirata: SIGERSTORFT 1762.

Az 1906-os községi névtörzskönyvezés alkalmával a település vezetői éltek a lehetőséggel, és a régi történeti szimbólumot címerpajzsba emelték, amely a tanácsrendszer bevezetéséig volt használatban. 1950-ben a belügyminiszter rendeletileg tiltotta be a községi címerhasználatot. Nem lehet csodálkozni azon, hogy a régi szimbólumok fél évszázad alatt kiestek a köztudatból.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei