Hosszúvölgy község címere

Hosszúvölgy község vörös és zöld színű, kerek talpú vágott címerpajzsát ezüstszínű, vékony, egyenes vonal vágja két részre. A pajzs egyenesen áll.

  • A pajzs felső mezejében vörös alapon, ezüstszínű, egyfejű, ősi, magyar turul-sas jobbjában a fogyó török félholdat markolja, baljában a remény leveles ágát tartja.
  • A címer alsó felében zöld alapon aranyszínű harangláb helyezkedik el, melynek felső részén aranyszínnel a község létrejöttének dátuma, az 1772-es évszám jelenik meg.
Hosszúvölgy község
Kép: korpatiPanoramio

A kerek talpú, vágott pajzsban a felső mező vörös színe: az Árpádok korára utal. Benne a török korban sorsközös Nagykanizsa váras címere, a sas. (A mai Hosszúvölgy évszázadokon át a Kanizsai család birtoka volt. – A török portyák által rendszeresen letarolt, a hadakozások pusztította, szenvedő terep.) A várhely 1695-ben megjelent címerállata az egyfejű ősi magyar turul-sas a felszabadulás örömére jobbjában a fogyó török félholdat markolja, baljában a remény leveles ágát tartja.

Az alsó mező zöldje Zala ezeréves színét, a falu mezőgazdasági jellegét üzeni a betelepítés német színjelzőjével együtt. Benne hangsúlyosan jelenik meg a község tényleges létrejöttének, a sváb betelepítésnek 1722-es dátuma, s a harangláb – mely bár mai építmény – de a múltat tisztelő és tudó, világnézetet is jelző, szimbólummá válható szignuma. A fémszínek (arany-ezüst) a klasszikus, legszigorúbb heraldikai törvényeknek is megfelelnek festékszínnel találkozásaikban. A címer színei együtt a nemzeti trikolort és a megye alárendelt színeit adják.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei