Babócsa község címere

Babócsa címere álló, háromszögű pajzs vörös mezőjében, a pajzsderékban ezüstszegélyű, kék, vízszintes hullámpólya. A pajzsmezőben lebegő, leveles ötágú nyitott aranykorona, belőle kinövő ezüst oromkoronával kombinálva. A hárombástyás oromkorona középső bástyája előtt vörös latin kereszt. A szélső bástyákon áll a jobbra forduló, ágaskodó, arannyal fegyverzett, leeresztett farkú aranygriff. Felemelt jobbjában kivont ezüstkardot, baljában fehér, stilizált csillagos nárciszt tart. A pajzsot két oldalról egy-egy szárán alul összefogott, arany bogyótermésű zöld olajág övezi.

A pajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs BABÓCSA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Babócsa község
Kép: Bozor MagdiPanoramio

A címer központi alakja a griff, mely a magyar hitvilág kincsőrző, jó madaraként ismert. Az oroszlántest és a sas kombinációja a legerősebb földi és a leghatalmasabb égi állat keveréke. A földi hatalom és az égi energia, az erő és a bölcsesség, a pozitív emberi tulajdonságok hordozója. A társadalmi birtokközpontot a nyitott, ötleveles korona testesíti meg. Fellelhető a latin kereszt, mely az egykori apátságra, az akkori hitélet egy bizonyos nagyságrendű központjára, a szellemi élet jelenlétére utal.

A griff jobbjában lévő karddal nemcsak a török idők vagy az azt megelőző korszak harcait szimbolizálja, hanem idézi a későbbi háborúk küzdelmeit, emléket állítva az itt zajló harcok, világháborúk elesett hőseinek is. A griff karmai között lévő stilizált nárcisz az országosan ismert és védett, vadon nyíló, nagy kiterjedésű nárciszmezőre utal. A múltat jelképező motívumon álló griff a múlt hagyományait megbecsülő, értékeket átörökítő embert jelképezi. Megmutatja a várrendszert az oromkoronával.

A Rinya-patakot és a Drávát kék hullámvonal ezüstpólyával szegélyezett része jelképezi. A folyók természetes védelmet nyújtottak a külső támadó erők ellen, ugyanakkor a lakosság megélhetését is elősegítették.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei