Ibrány város címere

Ibrány címere álló, csücskös talpú, kék színű katonai pajzs, amelynek (heraldikai) jobb oldalán arany búzakéve, bal oldalán aranyhal lebeg. A pajzson zárt, csőrös csatasisak, amelyből jobbra forduló, növekvő aranyszarvas emelkedik ki. A sisak tetejéről mindkét oldalon vörös és arany foszlányok ereszkednek le a pajzs oldalai mentén. A pajzs alatt egy szalag lebeg IBRÁNY felirattal.

Ibrány város
Kép: Imre KatalinPanoramio

A címerpajzsra helyezett csőrsisak jellegében kifejezi egyrészt, hogy Ibrány a középkorban már népes (1322-től biztosan) egyházas hely volt (ma használatos plébániatemplomát 1910-ben emelték), másrészt a helybéli nemes birtokosoknak állít emléket (a 16. században hét nemes család is élt itt), harmadrészt a település hőseinek emlékét (a végvári vitézekét, a hajdúkét, az 1848/49-es szabadságharc félszáznál több nemzetőrét, a két nagy világégés hősi halottaiét és áldozataiét) idézi.

A sisakdíszként megjelenő (részben takarásban lévő), jobbra szökellő aranyszarvas az Árpád-kori Pécz nemzetségből kivált, nemes Ibrány család címeréből átemelt motívum, amely egyben a település nevére is utal. A foszlányok: vörös és arany. Az aranya azt hangsúlyozza, hogy az itt tulajdont szerzett és hosszú időn át birtokló családok szinte kivétel nélkül a királyért küzdve Károly Róbert uralma idején (1308-1342) emelkedtek fel, a település lakosai is mindig törvénytisztelő emberek voltak, ugyanakkor vöröse arra céloz, hogy az itt élőket mindig is jellemezte egyfajta forradalmi lendület, amely igazságérzetükből, hazaszeretetükből, tisztes önbecsülésükből táplálkozott.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei