Igar község címere

Igar címere álló helyzetű háromszögű pajzs.

  • Az osztatlan kék pajzsmezőben vörös sátor alatt a pajzstalp ezüstpólyával vágott. Az ezüstpólya felett egy nyitott, ezüstgyöngyökkel díszített, aranykorona lebeg.
  • A címer jobb oldalán, a kék pajzsmezőben: a sátorból kinövő ezüst templomtorony látható. A templomtorony nyolcágú csillagban végződik, felette jobb haránt irányban egy emberarcú arany holdsarló lebeg.
  • A címer bal oldalán, a kék pajzsmezőben a sátortól részben eltakart zöld hármas halomból kinövő, arany szőlőtőke látható. A szőlőtőke aranyvesszője egy aranykarót fon körbe. A szőlővessző a karótól jobbra két arany szőlőlevél és egy arany szőlőfürt; a karótól balra két arany szőlőfürt és egy arany szőlőlevél látható. A szőlőtőke felett bal haránt irányban egy emberarcú aranynap lebeg.
Igar község
Kép: Lajos GálPanoramio

Igar címerének három fő motívuma, a mai három településrészt jelképezi a heraldika szabályainak figyelembe vételével.

  • A címerben látható ezüst templomtorony a község nevét adó IGAR település részt jelképezi. Az igari református templom 1835-ben épült, és a falu újkori történelmének egyik legjelentősebb épülete.
  • A címerben látható ezüstpólya (sáv) a közeli Sió-folyót jelképezi.
  • A címeren szereplő hármas halomból kinövő szőlőtőke Vámszőlőhegyet jelképezi. A szőlő egyébként kedvelt heraldikai motívum, mivel egyben a bőség és gazdagság bibliai eredetű szimbóluma.
  • A címerben szereplő nap és hold a magyar nép művészetében a férfit és a nőt jelképezi. A honfoglalás korának hitvilágából ránk maradva lett az erdélyi székelyek szimbóluma is. Itt a címerben e két égitest mint a honfoglalás előtti pogány motívumok, Igar honfoglalás előtti történelmi emlékeit jelképezik. Ezek közül csupán a legfontosabbakat említve: a galástyai bronzkori földvár, vámszőlőhegyi avar vezér lelete és az Árpád- kori nemzetségi földvár maradványai.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei