Iharos község címere

Iharos község címere arannyal és zölddel hasított háromszögű pajzs, melyben három (felül kettő egymás mellett, alattuk egy), a pajzs színeivel váltakozó színű juharlevél látható.

Iharos község
Kép: Gabilla Katul TemesváriPanoramio

A címer a település nevére utaló ún. "beszélő címer". Az iharos szó a juharos kifejezésből származik (a juhar népies neve), és a juharfával benőtt helyekre vonatkoztatták.

Már a középkorban, a település első, 1268-as említésekor Iharosnak nevezték, a település lakói 1864-ben azt vallották, hogy "Hagyományilag az Iharos név onnét eredt, hogy az első betelepülők az Iharfás erdőben telepedtek meg". Ugyanakkor a címer kifejezi Iharos környezetének természeti gazdagságát, nagy számú és különleges fajtájú faállományát, úgy az örökzöldeket, mint a lombhullatókat, a piramistölgyet, az ujjas juhart, a tulipán- és liliomfát. Kilencvennégy fafaj több mint ezer példánya gyönyörködteti az idelátogatókat.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei