Iklad község címere

Iklad címere a zölddel és feketével borított kerek talpú pajzs (doborpajzs), melynek közepében arany színű szőlőfürt lebeg, jobbra forduló levéllel és balra néző szárral. A pajzs felett aranyszalagon, fekete betűkkel a település neve van írva, a pajzs alatt szintén aranyszalagon 1752 évszám olvasható.

Iklad község
Kép: bpatrikPanoramio

A címerkép az ősök tiszteletét szándékozik kifejezni. A XVIII. század második felétől ismerünk több pecsétlenyomatot, az ebben szereplő motívumok a címer alapmotívumai. A Pest megyei Levéltárban őrzött lenyomatok közül az első 1768-ból származik.

A legfőbb eleme a rozmaringgal határolt kerek mezőben nagyméretű szőlőfürt helyezkedik el. Utalás arra, hogy a Németországból ide érkező betelepítetteknek a szőlő fontos mezőgazdasági terméke volt. E történeti múltra utalva a szőlőfürtöt választottuk a címer fő motívumává. A hazátlan, otthontalan emberek fájdalmát jelképezi a címerpajzs fekete színe. A zöld szín a remény színe, az Ikladra érkező - Gróf Ráday I. Gedeon által telepített - ősök túlélés utáni vágyát jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei