Ikrény község címere

Ikrény címerének alakja szimmetrikus, oldalai párhuzamosak, felül az oldalakra merőleges, alul félkörívben zárul. Vízszintes vágás középen két mezőre osztja a pajzsot. A felső pajzsmezőben a kastély és a magtár épület között található barokk kapuboltozat stilizált, egyszerűsített alakja látható.

Ikrény község
Kép: vgabiPanoramio

Ikrény községi címere tervezésekor elsődleges szempont volt olyan motívumok beépítése, melyeket a helybeliek magukénak éreznek, de az idegenek számára is tetten érhető és főleg érthető legyen. Túl azon, hogy a kapunak helytörténeti jelentősége is van, szimbolikus tartalmat is hordoz úgymint fogadókészség, vendégvárás, vendégszeretet, nyitottság és minden egyéb, amit egy nyitott kapu szimbolizálni tud.

Az alsó pajzsmezőben a települést és határát közrefogó két folyó (Rába és Rábca) látható kék színben. Heraldikailag ez a mező pólyaként is felfogható. A vízből kiemelkedő gazdagon termő földre utal az arany (sárga) szín, rajta három buja vízinövény csomóval, melyek jelenthetnek valamilyen kultúrnövényt is (búza, árpa, stb.). A három a teljességet szimbolizálja, akár profán, akár vallási értelemben. A címerpajzs felett, szorosan zárva a magyar szent korona stilizált formában látható összhangban az egész címerpajzzsal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei