Ipolytarnóc község címere

Ipolytarnóc címere álló, hegyes talpú pajzs, a pajzsderékban hullámos kék pólya osztja. A felső vörös mező zöld halmán homlokzatával szembeforduló aranykápolna áll – nyitott bejárata feketén sötétlik – a falsík ormán arany latin kereszt. A halom két oldalán, félig takarásban egy-egy zöld dombrészlet látszik. Az alsó ezüstmező középvonalában egy stilizált zöld fenyőfa lebeg, a pajzstalpban részben takarásban levő zöld hullámos völgy látható.

A pajzs felső élén háromlevelű aranykorona látszik, mögüle mindkét oldalon kék-arany akantuszlevelek omlanak a pajzstalp vonaláig. A pajzs alatt homorú íven négyszer hajlított fecskefarkú aranyszalagon feketével az IPOLYTARNÓC felirat és a 13 – 32 évszám látszik.

Ipolytarnóc község
Kép: jekkelcsabaPanoramio

Az aranykápolna - amely a Szent Anna-kápolna homlokzati képe – utal a kereszténységre és a történelmi előzményekre. A kápolna alatt lévő halom jelképezi a vidék jellegzetességét és a Kárpátok közelségét. A hullámos kék pólya az Ipoly-folyó. A hullámos zöld domb feletti fenyő jelképezi a megkövült ősfenyőt, a völgy pedig a Borókás nevű árkot, az ősfenyő lelőhelyét. Az arany színű korona utal IV. László király 1275. évi adománylevelére (a Bory család nemességére vonatkozóan).

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei