Izsák város címere

Izsák város címerében a pajzs alakú címertest felső részében kék színű mezőben egy lábon álló gólya van, a másik lábában buzogányos nádszálat tart. A gólya mögött stilizált nyárfa van. A gólya és a nyárfa a zöld színű alsó mezőből emelkedik ki. A pajzs tetején közvetlenül, aranyszínű ötágú korona helyezkedik el.

Izsák város
Kép: vgabiPanoramio

Izsák városi rangot először 1816-ban kapott I. Ferenc királytól, a címer eredete erre az időkre nyúlik vissza.

  • A címerben a kék mező a Kolon-tavat jelképezi. A település mellett húzódó Kolon-tó már akkor is mocsaras, ingoványos terület volt. A három szigetre vezető nád-közötti utakat csak a helybeliek ismerték.
  • A gólya azért került a címerbe, mert az izsáki embereknek sok érdekes és tanulságos megfigyelésük volt a gólyák életéből. A gólyák iránti tiszteletből vésették be a címerbe. A gólya és a nád szimbolizálja a város múltjához tartozó halászatot, a zöld mező pedig a mezőgazdaságot.
  • A nyárfák a falu legmagasabb fái voltak, valamikor ezekről figyelték a lakosok, jönnek-e a törökök Izsák felé, és riasztották társaikat. Így került a címerbe a nyárfa.
  • A vízi buzogány a tó nádasát jelképezi, mely közé menekült a lakosság a tatárok, a törökök elől.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei