Jakabszállás község címere

Jakabszállás címere csücskös talpú, két mezőre osztott pajzs.

  • Az első (kék) mezőben Szent Jakab Apostol aranyruhás alakja lebeg. Kezében és ruháján jelképei: vándorbot, vízszállító edény, kagyló.
  • A második (ezüst) mezőben: zöld talajon kék ruhás, vörös nadrágos, sárga csizmás, vörös prémkalpagos kiskun vitéz áll. A bal kezében (a település mezőgazdasági jellegre utaló) arany ekevasat tartó kun vitéz.
  • Egy piros tetejű, fehér falú házat emelnek a magasba a címeralakok: Jakab apostol égi pártfogóként és a Jakab nemzetségfőt megjelenítő kun vitéz. A ház a szállásnak, mint állandó településnek a jelképe.
  • A pajzson ötágú, arany, heraldikai korona, mely az egykori nemesi szabadság és a magyar királyokhoz való közvetlen tartozásra emlékeztet.
Jakabszállás község
Kép: CsinosPanoramio

1745-öt követően a kiskunok ismét kollektív nemességet élveztek, közvetlenül a nádor irányította őket. Szabadságukért katonáskodniuk kellett.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei