Jánoshalma város címere

Jánoshalma címerének alakja álló pajzs. Uralkodó színei: zöld, arany, ezüst, kék, fekete. Fő eleme a pajzsban a hármas halom, melyen zászlós húsvéti bárány áll, a fejét szent fénykör veszi körül és hatágú három csillag. A pajzs alapszíne kék. A hármas halom zöld színű, melyen a zászlós bárány ezüst, míg a feje körüli szent fénykör és a fölötte levő hatágú három csillag aranyszínű. A zászló alapszíne ezüst, melyben piros kereszt található.

Jánoshalma város
Kép: Pixelfoto.hu Kiss LászlóPanoramio

A három halom a jánoshalmi határ sok halmát szimbolizálja, de különösképpen Jánoshalma, Kéleshalom és Terézhalom települések nevében szereplő halmokat jelképezi. 1731-ben újratelepült jánoshalmiak vették fel a pecsétjükbe és 1808-ig használták a zászlós húsvéti bárányt, mely a feltámadást ábrázolja. A pajzson felül aranyszínű pajzskorona található, melyen jobbra forduló, szájában aranygyűrűt tartó fekete holló áll. A Hunyadi család címere a holló. Jánoshalma egyik elődje Jankószállás, a Hunyadi uradalom telepítése és tulajdona volt. Ez indokolja a címer holló használatát. A pajzsot dekoratív kartus veszi körül, zöld szőlőlevelek között arany szőlőfürtök válnak ki. A szőlő az egykori fejlett bor- és gyümölcstermesztésre utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei