Jánossomorja város címere

Jánossomorja város címerképe a történelmi Moson vármegye 1646 óta ismert pajzsformájának barokkos változatában kapott helyet. A hármas egyesítésben a hagyományos címeralakzatok grafikailag stilizált rajzait látjuk.

  • A felső mező szembefordított lebegő képei a testét felszakító pelikánt mutatják fészkükben a fiókákkal. Helyzetük Szent-János és Szent-Péter térbeli közelségét, történelmi sorsuk azonosságát is jelképezi. A pelikán az ősi mítoszokban az újjászületés, a korai keresztény kultúrában a feltámadás, Krisztus szimbóluma.
  • Az alsó harmad zöld halmából feltörő lángban lebegő szív és a három fehér vadrózsaszál Pusztasomorját idézi. Az egy címermezőbe került régi jelkép-együttes mai értelmezés szerint is az összetartozás, a közös jelen és jövő szimbóluma.
Jánossomorja város
Kép: biciklisPanoramio

Jánossomorja 1992-ben elfogadott új, egyesített címere kétszáz éves pecsétnyomatok alapján készült. A csücskös talpú barokk címerpajzsban kék háttérből három címeralak emelkedik ki. A testvértelepüléseket jelképező, fiaikat saját vérükkel tápláló pelikánok az élet újraéledését, folyamatos ismétlődését jelképező Krisztus-szimbólumok, a lángokból emelkedő szív a magyarsághoz való hűséget juttatja kifejezésre.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei