Jásd község címere

Jásd címere kékkel és arannyal hasított doborpajzs elülső mezejében fönt: lebegő arany lándzsacsúcs, alatta: élével előre néző ezüst fejszefej; a hátsó mezőben: hegyével felfelé, élével hátrafelé forduló kék ekevas. A pajzs szegélye színváltással arannyal és kékkel borítva. A címerpajzs 7:8 oldalarányú téglalapból lett kialakítva, mely aránytól nem szerencsés eltérni. Ugyanezen lépték szerint 1/4 egységnyi széles a szegély, amelyet befelé kell mérni a pajzson.

Jásd község
Kép: Pinke LászlóPanoramio

A lándzsacsúcs, mint Sárkányölő Szt. György attribútuma, a község területén a középkorban virágzó híres bencés apátság emlékét idézi, mely apátságnak Szt. György volt a védőszentje. A fejsze és az eke a falu hagyományos régi foglalkozását, az erdőkiélést és a földművelést, rajtuk keresztül a megélhetést adó fáradságos munkát jelképezik.

A címer borításai közül a kék szín a községet a XVIII. sz. közepén újjátelepítő tót ajkú lakosság őshazájának kéklő hegyeire és a természet romlatlanságára emlékeztet, az arany és az ezüst az értékteremtő emberi munkára és a szorgalom által méltán kiérdemelt hírnévre utalnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei