Jászágó község címere

Jászágó címere álló, háromszögű, kékkel és ezüsttel hasított a pajzs, aljában vízszintes hullámpólya váltakozó színekkel.

  • A kék mezőben lebegő arany búzakalász,
  • az ezüstmezőben lebegő zöld szőlőfürt egy levéllel.

Szembefordult, arannyal ékített, vörössel bélelt, nyitott, pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikával. A sisakkoronából növekvő, 1-1 karóra felfutó zöld paprika- és paradicsompalánta. A takaró kék-ezüst. A felirat a címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalag középső mezejében nagybetűs JÁSZÁGÓ felirat feketével. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

Jászágó község
Kép: Balassa DénesPanoramio

A címer idézi a hagyományos búza- és szőlőtermesztést, a paprika- és paradicsompalánta nevelést, idézi a településen átfolyó Ágói-patakot, valamint utal a Jászságra. A címer rangos jelképként tükrözi az egykor gazdag mezővárosi szintet elért történelmi Jászágót. A címer illeszkedik a Jász települések címerének sorába. A címermotívumok tartalmi vonatkozásai egyértelmüek, kivételt képez a búza és a szőlőábrázolás, mely túl a mezőgazdasági munka bemutatásán, mögöttes jelképet is hordoz, vallási tartalma van.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei