Jászboldogháza község címere

A címerpajzs felül és két oldalán befelé ívelt, az ívek felső két csúcson 45 fokban metszett. Az alsó rész három ívvel fogja össze az alakzatot. A pajzs három részre osztott.

  • A jobb oldalon fehér alapon ágaskodó szürke ló.
  • A bal oldalon kék alapon Szent Vendelt kossal és kutyával ábrázolt motívum.
  • A címerpajzs alsó részében szimmetrikusan, két kifelé hajló aranyszínű kalász, melyet alul negyed ív fogaskerék kapcsol össze.

A pajzs jobb és bal oldalán aranyszínű stilizált levélsor, felül háromszög alakban aranyszínű, szimmetrikusan lefelé hajló népi levélmotívum, alatta kürt. A címerpajzsot legalul aranyszínű szalag keretezi, rajta Jászboldogháza felirat.

Jászboldogháza község
Kép: cadmagicianPanoramio

Jászboldogháza címerén a jász múltat és kapcsolatot a Lehel kürtje jelzi. Az országos hírű állattartást, az országos lovas napokat a szürke mén jeleníti meg. A falu határát Szent Vendel szobrok jelzik minden irányból, amely a pásztorok védőszentje. A település lakosainak megélhetését a jó minőségű földek biztosították, ezt ábrázolja a búzakalász.

A pásztor arckifejezése a munkában elfáradt és megelégedett emberek vonásait hordozza. A rajta található tarisznya és kulacs a kora tavasztól késő őszig a határban történő legeltetést, vándorlást örökíti meg, de ott van a pásztorbot, amire mindig támaszkodhat. Az 1970-es évek elején megtelepedett ipart a fogaskerék szimbolizálja. Igen sok embernek adott munkát és jelentett felemelkedést az egyének és a település számára a főleg nőket foglalkoztató üzem.

A címer kék-fehér színe az örök kapcsolatot jelzi a Jászsággal, amit a falu határában végzett régészeti ásatások is alátámasztanak. A kék szín a Jászság gyógyvizekben gazdag területét is jelenti.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei