Jászivány község címere

Jászivány címere kék és zöld színű, aszimmetrikus, bal haránt osztott, csücskös talpú pajzs, jobb oldalt íves bemélyedéssel. A pajzs magasságának és szélességének aránya kb. 5:4. A pajzsmezőt kettős fekete kontúrú aranykeret öleli. A csücskös talpú pajzsot ívesen lobogó, szimmetrikus, fecskefarok-végződésű, mindkét oldalt aranybevonatú, feketével szegélyezett szalag tartja. A szalagon fekete „JÁSZIVÁNY” felirat olvasható.

  • A pajzson vörös bélésű leveles, gömbös korona van három zöld és a középső levélen vörös kővel díszítve.
  • A pajzs jobb oldali kék mezejében aranykürt függ.
  • A pajzs bal oldali zöld mezejében jobbra tartó ezüstszínű bárány, a bárány mellső lábával keresztre függesztett lobogót tart. A fecskefarok-végződésű aranyszínű lobogót vörös kereszt négyeli.
Jászivány község
Kép: KOPPÁNY TAMÁSPanoramio

A jásztelepülések ősi címereiben dominált a kék máz, címerképként majd mindegyikben fellelhető a jászok szimbóluma, a Jászkürt. Jászivány bal haránt osztott címerpajzsán a kék szín mellett megjelenik a zöld bevonat, utal a község mezőgazdasági jellegére, valamint az Alföld nyújtotta természeti kincsekre.

A jászkürt melletti zöld mezőben lévő címerkép, a keresztes lobogót tartó bárány, utal a település nevére, mint Keresztelő Szent János attribútuma, és hirdeti a kereszténység, valamint a katolikus vallás jelentőségét a jásztelepülések kialakulásában, fennmaradásában, függetlenségük megőrzésében. A címert Papp Imre grafikus tervezte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei