Jászladány nagyközség címere

Jászladány község címerén egy pajzs alakot balról arannyal árnyékolt kék színű, jobbról ezüsttel árnyékolt piros színű foszlány díszít és fon körül. A pajzsban kék mezőben egy kardot tartó, vállig látszó kar, a kar alatt hatágú aranycsillag, a kar fölött hatszirmú ezüstvirág található. A pajzs tetején aranykoronával koronázott sisak, tetején – szájában gyűrűvel – fekete madár áll. A pajzs alatt lebegő aranyszalagon fekete betűkkel a település neve van írva, mellett egy-egy díszpont. A foszlányok jobbról ezüst-vörös, balról arany-kék színűek.

Jászladány nagyközség
Kép: >gu®iga56<Panoramio

A címerpajzsot középen egy görbe kardot tartó félkar díszíti, amely feltehetően a jászok törökellenes védelmi harcainak jelképe. A pajzs középpontjában egy virágminta, alsó részében pedig a jászok keleti származására utaló hatágú csillag rajzolata látható. Indavonalú virágmintás kördísz övezi a pajzsot (felső részén egy sisakkal), amely fölött a JÁSZ-KUN HÁRMAS Kerület címerében található királyi korona van jelképezve, hogy kiváltságos helyzetük folytán a jászok csak a királynak adóznak és katonáskodnak. A korona fölött csőrében gyűrűt tartó holló látható, amely Mátyás király uralkodása idején kerülhetett a ladányiak címerébe, aki vásárjogot és városi rangot adott a településnek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei