Jászszentlászló község címere

Jászszentlászló község címere Szent-Lászlónak a sziklából vizet fakasztó jelenetét ábrázoló pajzs. Szent-László alakja: palástja vörös, haja fekete, koronája és a dicsfény arany, a szikla és a lándzsa ezüst, vízfakasztás helye fekete, a kiömlő víz és az égbolt kék, a domb zöld, a pajzs mérete 3 : 4. A pajzsot jobbról zöld színű szőlőlevelek és aranyszínű szőlőfürtök, balról zöld akáclevelek és ezüst akácvirág díszítés veszi körül. A pajzs alatt aranyszínű szalagban a község alapításának éve két részre osztva 18 – Jászszentlászló – 73 felirattal.

Jászszentlászló község
Kép: József VillásPanoramio

Jászszentlászló község címerén a jászkunok védőszentje, a helyi katolikus templom oltárképéről ismert vízfakasztó Szent László király alakja szerepel. A monda szerint egy erdélyi hadjárat alkalmával a sziklából vizet fakasztott szomjazó katonái számára. A címerpalástot zöld növényi motívum alkotja, mely körbe öleli az egész címert, balról fehér akác (melynek a homok megkötésében van szerepe), jobbról szőlő (egyik legfontosabb termesztett növény) szerepel. E két növényi motívumot köti össze a "Jászszentlászló" felirat és az 1873-as évszámot (a község alapításának éve) tartalmazó szalag.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei