Kaba város címere

Kaba címere álló, csücskös talpú pajzs. Zöld mezejében a pajzsfő közepén, a pajzsderék jobb, illetve bal oldalán, valamint a pajzstalp közepén (közvetlenül a csücsök felett) egy-egy hatágú aranycsillag lebeg. A pajzsderék csillagai között ugyancsak lebegve jobbról balra vágott páncélos ezüst jobb kar nyúlik be, kezében aranyszablyát tart. A jobb oldali csillag alatt három, egyenként nyolc szemet mutató, aranykalász lebeg, a bal csillag alatt pedig hegyével felfelé, élével balra ezüst ekevas.

Kaba város
Kép: tenciPanoramio

A pajzs zöldje az e tájon ősidők óta virágzó életet jelképezi, a termőföld gazdagságát, s a rajta élők, gazdálkodók szorgalmát, kitartását. A páncélos, kardot markoló kéz arra emlékeztet, hogy a török időkben az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott a település, ekkoriban hívták Vajdakabának is. A városi rangot 2003-ban nyerték el.

A búzakalászok az újjászületés, a bőség s a belőle fakadó élet szimbólumai, az eke pedig már a szkíták istentől kapott, égből hullott négy szent tárgyának egyike volt, s a földműves ember szemében ma is szent tárgy, az "élet" (gabona) megtermelésének legfőbb eszköze. Kifejezi ugyanakkor a megismerést, tudást - ennyiben utal az 1702-ből származó Kabai Kódexre -, és az erény, a tisztaság, a becsület jelképe is egyben.

A hexagramma - két egyenlő oldalú háromszög szimmetrikus kombinációja, amely hatágú csillagot alkot - ősidők óta az emberi gondolkodásban jelentkező bipoláris oppozícióban képzett szubsztanciák (pozitív-negatív, aktív-passzív, élet-halál, női elv - férfi elv stb.) egymás ellenében ható, mégis harmonikus egysége, az ellentétek harca és egysége törvényszerűségének képi megjelenítése, a maga teljességében jeleníti meg a település múltját, jelenét, jövőjét. Ez a motívum Kaba címerében annyival hangsúlyozottabb, hogy ha a négy hexagrammát gondolatban összekötjük, egy csillagokban végződő latin keresztet kapunk mintegy eszkatológikus távlatokba helyezve a címer egész szimbolikáját.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei