Badacsonytomaj város címere

Badacsonytomaj címere kerek talpú álló pajzs, melyet középen vízszintesen kettéoszt egy ezüst-kék-ezüst hullámvonal. Az alsó mező függőlegesen hasított.

  • Felső ezüstmezejében a hullámvonalból kinövő zöld Badacsony-hegy, felette két keresztbe tett szőlőág indával, fürttel és levéllel ugyancsak zöld színben.
  • Az alsó jobb oldali kék mezőben balra néző, kiterjesztett szárnyú fekete foltos ezüstsólyom látható.
  • A bal oldali piros mezőben jobbra forduló aranygriff lebeg.
Badacsonytomaj város
Kép: HAJEXPanoramio

Badacsonytomaj városnak fennmaradt egy pecsétje a XIX. század elejéről, amely mint a kor sorozatban készült falupecsétjének egyike a környező falvakéhoz nagyon hasonlított. A város szándéka az volt, hogy az új címer ne ebből induljon ki, hanem a várost alkotó három településrész: Badacsony, Badacsonytomaj és Badacsonyörs hagyományait egyesítse.

Badacsonytomaj neve az itt birtokos Árpád-kori Tomaj nemzetségtől származik, melynek címerállata a griff. Ez a címer legrégebbi ábrázolásban egy lesencetomaji XIV. századi sírkövön látható. Ez lett a címer tervezés egyik kiindulópontja.

Badacsonyörs neve az Örs nemzetség emlékét őrzi, ennek címerállata a sólyom. Badacsony korábban nem volt város, hanem szőlőhegy, illetve hegyközség. A hegy „koporsó” alakja és a szőlő egyértelmű jelkép, amelyet mindhárom település magáénak mondhat, akárcsak a Balatont, melyet kék hullámvonal jelképez.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei