Kálmáncsa község címere

Kálmáncsa címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek vörös mezejében lebegő, leveles ezüst királyi koronából jobbra fordult, kettős farkú ezüstoroszlán áll, amely a jobbjában ezüstserleget tart. A pajzsot felül öttornyú, rovátkolt ezüst falkorona fedi.

Kálmáncsa község
Kép: Németh István-PistiPanoramio

Kálmáncsa középkori neve Kálmán-Csehi, illetve Kálmán-Király-Csehi volt. A hagyomány szerint Kálmán király cseh telepeseket hozatott a helységbe, és "Kálmáncseh, újabban Kálmáncsa a telepítő Kálmán Király és a megtelepedett Csehektől nyerte a nevét, és a nép nyelve később Kálmáncsára fordította" - olvashatjuk 1864-ben Pesty Frigyes gyűjtésében. A címer készítői szerint ezt a hagyományt kívánják szimbolizálni a település pecsétjében 1777-ben jelentkező motívumok, a korona és az ezüstoroszlán, amely a cseh huszitákra utal. A falkorona a település XIV. század végén elnyert városi kiváltságaira utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei