Badacsonytördemic község címere

Badacsonytördemic címere álló, csücskös talpú, hosszában osztott pajzs, alapszíne kék-piros.

  • A kék mezőt ezüstcsík szeli ketté, felette aranykalászokat tartó ezüstszínű páncélos kar, alul ezüsthal lebeg.
  • A piros mezőben aranykoronából kinövő arany szőlőtőke látható.

A pajzs tetején fekete bélésű, rostélyos ezüstsisak nyugszik, mely alul arannyal szegett, nyakában aranymedalionnal. A sisakon egy ékköves aranykorona látható, benne ezüstpáncélos jobb alkar, kezében aranymarkolatú ezüstkardot tart. A sisaktartó jobb oldalt piros - fonákján arany, bal oldalt kék - fonákján ezüst.

Badacsonytördemic község
Kép: mandligaborPanoramio

Badacsonytördemic történelmét jelképezi a címerben a kék pajzsmező. Az ezüstpólyával (csíkkal) vágott kék címerpajzs Zala vármegye címeréből származik, mivel a község hosszú évszázadokon át e vármegyéhez tartozott. Alul az ezüsthal, mint kiegészítés szimbolikus, a Balatont, illetve a hagyományokra visszatekintő halászatot jelképezi.

  • A kék mező felső ábrája Nemestördemic régi pecsétjéből származik. A három arany búzakalász eredeti motívum, viszont a kalászokat tartó kar a "címeresebb" megjelenést szolgáló kiegészítés.
  • A vörös pajzsmező mondandója kettős, egyrészt Lábdi-hegyet jelképezi. Lábdi a középkorban önálló település volt, nevét a honfoglaló "Lád" nemzetségről kapta. Másrészt a vörös mező arany szőlőtőkéje a híres badacsonyi borokra utal.
  • A sisak és a páncélos, kardot tartó kéz szintén a község történelmére utal.

A Nemestördemic név onnan származik, hogy lakói kisnemesek voltak, nemességüket vitézségükkel szerezték. A címer elfogadott és népszerű motívumokat használ.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei