Kalocsa város címere

Kalocsa város címere csücskös talpú pajzs. Alapszíne sötétvörös, csak a pajzsláb kék színű, amely vízfolyásra utal. A pajzsmező osztatlan, és alsó kétharmadának közepén ezüstmázas várfal mesterséges heraldikai képe látható, szélein egy-egy háromormos bástyával, középen egy felvont fekete vasrácsos kapuzattal.

Ez a jellegzetes középkori keresztény heraldikai szimbólum Kalocsa város címerében valószínűleg a Sárköz ártéri állatvilágára utal. A pajzstalpon a várkaputól leeresztett arany felvonóhíd zöld színű vízi növényzettel jelzett mocsárvidéket és a kék vizesárkot íveli át, enyhén jobbra haránt irányban.

Mindkét bástyán egy-egy - egymással szembenálló - vörös lábú és csőrű, fekete szemű és farkú ezüstgólya áll, csőrükben aranykígyóval. Ez a jellegzetes középkori keresztény heraldikai szimbólum Kalocsa város címerében valószínűleg a Sárköz ártéri állatvilágára utal. A két kapubástya ormai között arany máltai kereszt helyezkedik el. Ez a klasszikus címertörés nélkül megtalálható mesteralak Kollonits Lipót érsek (1691-1695) lovagrendi tagságából ered, akinek regnálása időszakában keletkezett Kalocsa város első ismert címere és azt tükröző pecsétnyomata.

Kalocsa város
Kép: ChinappiPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei