Kamut község címere

Kamut község címerén pajzsmezőben középen két egymással szembenálló oroszlán látható, felemelt jobbjukban 1-1 "csokorba" formált búzakalászt és egy kettős keresztet tartanak. A pajzs alsó részét egy kék színű, enyhén ívelt pólya vágja át. A pajzs tetején aranyszínű lombos korona nyugszik, alatta aranyszínű takaró.

Kamut község
Kép: Zoltán Péter Fajkürti KürthyPanoramio
  • A három búzakalász jelképezi a község fő megélhetését biztosító mezőgazdaságot, a hármas szám pedig a település történelmi részeire utal: Nagy-Kamutra, Kis-Kamutra és Gyúrra, ahol úgyszintén a mezőgazdaság volt a fő megélhetési lehetőség, ezen belül is a gabonatermesztés, egészen a honfoglalástól kezdve napjainkig.
  • A kettős kereszt szimbolizálja a magyarság keresztény voltát, a kereszténység kitartó erejét. Kamuton, írásosan bizonyítottan már 1295-től jelen volt a kereszténység.
  • Az oroszlán jelképezi az erőt, a bátorságot, a szülőföldhöz való szenvedélyes ragaszkodást, és utal arra is, hogy Békés megyéhez tartozunk, ugyanis Békés megye címerében is megtalálható az oroszlán.
  • A vékony, kék sáv a Kamuton áthaladó Kondoros-völgyet (másképpen Nagy-völgyet) jelképezi, amely a régi időkben és jelenleg is jelentősen befolyásolja a falu arculatát.
  • A pajzson található három lombos koronát is a Kamuthyak címeréből származik.

A színek jelentése: A zöld a település megélhetését nyújtó mezőgazdaságot, a községgé válás előtti Gyúr- és Kamutpusztát jelképezi. Az arany a hit, az erény és az erkölcsösség megjelenítője.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei