Kaposmérő község címere

Kaposmérő község címere ezüstcsíkkal vágott háromszögpajzs.

  • Felső vörös mezejében zöld hármas halom felett felkantározott, nyereg nélküli, jobbra vágtató, fekete lovon ülő zöld ruhás és kucsmás, barna csizmás ősmagyar vitéz hátra fordulva megfeszített íját lövésre készen tartja.
  • Az alsó, kék mező alján fekvő arany félholdon aranycsillag, melyen balra fordult, aranysugaras tarajú, csőrével mellét tépő zöld pelikán áll.
Kaposmérő község
Kép: Zsolt225Panoramio

Kaposmérő határainak az északi része síkság, déli fele dombos, erdős terület, amit a Kapos-folyó völgye oszt ketté, ezt a környezetet jeleníti meg az ezüst sáv a zöld halmokkal. A vágtató és nyilazó vitéz a község ősi múltjára utal, egyben a korunkban meghonosodó lovas-íjász sportra is. Az alsó mezőben szereplő pelikán a Kaposmérei Mérey család címeréből származik, amely a legrégebbi törzsökös magyar családok egyike, és Kaposmérő-helységről kapta előnevét, melyet 1246-ban nyertek adományul IV. Béla királyunktól.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei