Bagamér nagyközség címere

Bagamér címere álló, csücskös talpú, kék színű címerpajzs, amelynek alsó részében fekvő aranyoroszlán látható, felette egy teljesen vasba öltözött vitéz áll, jobb kezében vállára tett karddal, bal kezében pedig aranykoronával.

A pajzs fölött jobbra néző,  vörös bélésű ezüstsisak van, nyakában vörös ékköves ezüstszalag, amelyen drágakövekkel és gyöngyökkel díszített aranykorona nyugszik. A pántos (nyílt) sisak ábrázolása a magyar címereken ekkortájt kezd elterjedni. Sisakdíszként egy kiterjesztett szárnyú, vörössel fegyverzett, nyelvét kiöltő griffmadár áll. A foszlányok jobb oldalt arany és kék, bal oldalt ezüst és vörös színűek.

Bagamér nagyközség
Kép: Károly BágyokPanoramio

A címert 1611. január 11-én Báthori Gábor erdélyi fejedelemtől a bagaméri hajdúvitézek nyerték. Az oklevél az aranykoronát királyi koronának mondja, de nyilvánvalóan rangjelző koronával állunk szemben, amely a hajdúk nemességét jelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei