Kaposvár megyeszékhely, megyei jogú város címere

Kaposvár címere álló, csücskös talpú katonai pajzs, kék mezejének zöld hármas halmán kváderkövekből épült várkapu áll, felette három, lőrésekkel ellátott mellvédfallal. A kapu emelt félkör, melyben a zárkő, továbbá jobbról és balról a béllet három-három szimmetrikusan elhelyezkedő köve nagyobb. A kapuban felhúzott csapórács van. A bástyán három, azonos magasságú torony emelkedik egy-egy lőréssel és védőpártázatában három-három oromzattal.

A pajzs felső élén természetes színű, enyhén jobbra forduló, vörös bélésű, aranyos szegélyű és pántozatú tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon, aranymedállal. Az arany sisakkorona ötágú, rubinokkal, smaragdokkal és gyönggyel ékesített. A sisakdísz ismétli a címerpajzs kapubástyáját. A foszlányok jobbról kék és arany, balról vörös és ezüstszínűek.

Kaposvár megyeszékhely, megyei jogú város
Kép: Mojzer LászlóPanoramio

Kaposvár jelképe a megye székhelyéhez méltó patinás, történeti múltra visszatekintő címer. 1873. január 23-án nyilvánították rendezett tanácsú várossá Kaposvárt. A város 1905-ben kérte régi, címeres pecsétjének a megerősítését, kifejezve ezzel a múlt hagyományainak továbbépítésére való igényét. Ez megtörtént, és az 1906. február 1-jén tartott közgyűlésen a Ferenc József által megerősített címer és pecsét leírását bemutatták ("... ezennel megerősítjük és megengedjük, hogy nevezett város ezen címert örök időkig használhassa ..."). A címerben látható várkapu a középkorban és a török hódoltság idején kulcsfontosságú szerepet játszó kaposvári várat szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei