Karád község címere

Karád község címere ívelt oldalú, csücskös talpú pajzs, kék mezejében zöld levelekéből rakott fészken ülő, vörös csőrű, fehér pelikán három fiókáját vérével eteti. Az aranyrácsozatú, nyílt, koronás lovagsisak dísze egy szablyát tartó páncélos kar. Foszlányok mindkét oldalon kék-arany színben.

Karád község
Kép: lepenyePanoramio

A címerben megjelenő elemek egyházi vonatkozásúak, és az 1700-as évekre vezethetők vissza. A vérével gyermekeit tápláló pelikán az önfeláldozást, az áldozatkészséget szimbolizálja, amely történetük során mindvégig jellemezte a karádiakat, elég csak az 1848-49-es szabadságharcban, illetve az I. és a II. világháborúban hozott áldozataikra és vitézségeikre emlékeznünk. A XIV. században királyi birtok volt Karád, ezt jelképezi a pajzsdíszben lévő korona. A török felszabadító háborúk eseményeire utal a sisak és a páncélos kar. Ez utóbbi a harcokban érdemeket szerzett karádi illetőségű Grubanics báró címerében is szerepel.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei