Karancsalja község címere

Karancsalja címere álló, háromszögű pajzs. Kék mezejében alul hármas halom, ennek zöld mezejében vízszintes ezüst hullámpólya. A halmok felett növekvő helyzetben jobbra fordult kettős farkú aranyoroszlán, felemelt jobbjában zöld pálmaágat, baljában zöld koszorút tart. A címerpajzsot két oldalról egy-egy, szárukon alul keresztbe tett, és hét-hét arany makkterméssel ékített zöld tölgyfaág övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével nagybetűs KARANCSALJA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Karancsalja község
Kép: Denis OndriškovičPanoramio

Karancsalja község címerének megformálásához a község természeti adottsági és helytörténeti emlékei adtak támpontot. Helyet kapott a címeren a Dobroda-patakot jelképező hullámpólya, valamint a domborzati viszonyokra utaló hármas halom, a Csepje-, a Boravár- és az Anna-hegyeket szimbolizálva. Megjelenik a pajzs körül a tölgykoszorú, idézve az erdőgazdálkodást a legjellemzőbb őshonos fával. A címer oroszlánja kettős jelentéssel bír: egyrészt utal a község életében igen jelentős és a leghosszabb időszakot átölelő birtokos családra, a Jankovich családra. Másrészt a család címerállata a győzelmet jelentő koszorúval és a békét jelképező pálmaággal, emléket állít mindazoknak a karancsaljai embereknek, akik a történelem folyamán életükkel vagy vérükkel áldoztak a hazáért és szűkebb pátriájukért.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei