Kartal nagyközség címere

Kartal község címerének formája a doborpajzs (kerek talpú) és a tárcsa alakú pajzs elemeit ötvözi, követi egyúttal a honfoglalás kori tarsolylemezek körvonalát is, utalva ezzel a névadó honfoglaló nemzetségre.

A fő címerkép, az aranyszínű sas alatt, a pajzstükör alsó harmadában a község földrajzi fekvésére utaló, dombságot jelképező hullámos sáv zöld színű. A fölötte levő kék mező az eget jelképezi. A sas mellkasán levő háromszögletű pajzs nyolcszor vágott, négy vörös és négy ezüstsávból áll, mely utalás a magyar címer hasonló ábrázolására és egyúttal a magyar nemzethez való tartozásra. A pajzs tetején egy ezüstmezőben fekete betűkkel a község neve van írva.

Kartal nagyközség
Kép: Rizsák Katalin AnikóPanoramio

Kartal neve a honfoglaló Kartal nemzetség nevéből alakult ki. Kartal nevének etimológiája ótörök szóra vezethető vissza, jelentése magyarul sas, címerképként történő megjelentetése a kartali jelképeken ezért magától értetődő (ún. beszélő motívum, lásd: kecske ábrázolása Kecskemét címerében).

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei