Kastélyosdombó község címere

Kastélyosdombó község címerének pajzsformája egyenesen álló, kerek talpú pajzs. A pajzsmező kék, benne a fő címeralak egy aranymázú, balról jobbra néző ágaskodó paripa. A ló sörénye és felfelé „s” alakban görbülő farka lobog, nyaka ívesen feszül, feje leszegve, szája nyitva. A pajzsfő elején - a ló homlokával egy magasságban - ezüstmázú Anjou-liliom látható. A pajzstalp elején és közepén egy agarat formázó, mellső lábaival a talajtól elugró, hosszú farkú, ezüstmázú kutya látható.

Kastélyosdombó község
Kép: Tokai JanosPanoramio

Az ágaskodó ló és a kutya a község állattenyésztő hagyományaira utal, a ló ugyanakkor - mint a magyarok ősi életformáját felidéző állat - a magyarság jelképe is. A liliom azt igyekszik jelezni, hogy a település a középkorban királynéi birtok volt, melyet később Károly Róbert eladományozott.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei