Kávás község címere

Kávás község címere arannyal és zölddel pajzsfőnél vágott, csücsköstalpú tárcsapajzs.
  • Zöld mezejében, természetes, boronafalas, gazdagon faragott díszes ormú, zsuppos, csonkakontyos, fehérre festett ház.
  • A pajzsfő arany mezejében hét zöld szőlőfürt lebeg.
A pajzsot jobbról akácfa-, balról tölgyfakoszorú övezi. A címerpajzs felett lebegő arany szalagra feketével, KÁVÁS felirat van írva.
 
Kávás község
Kép: DJ JanikáékPanoramio
Kávás község hét domb között megbúvó település a Zala-folyó völgyében. Az aranyló pajzsfőben látható zöld szőlőfürtök a Bükk-hegy, az Öreg-hegy, a Szabó-hegy, a Szomi-hegy, a Vaskó-hegy, a Zsidó-hegy és a Zsimba-hegy jelképei. Valaha a zalaegerszegi Kálvária kápolna mellett akarták felépíteni az ország első szabadtéri falumúzeumát. A múzeum első épületét, a Káváson egykor élt Dömők János 1877-ben készült gyönyörű faragott, festett oromzatú boronafalas lakóházát, a szakszerű bontás után fel is állítottak a közeli Május 1. ligetben. A ház 1960 decemberében felgyulladt, tetőszerkezete jórészt leégett, homlokzatát és falait sikerült megmenteni. Később a szabadtéri múzeumot Zalaegerszegen, a XVIII. századi, műemlék Hencz-malom és a Zala holtága köré építették fel. 1967-ben, a megmentett Kávási ház itt lett az ország első szabadtéri néprajzi múzeumában felállított első lakóház. A község címerére helyezett zsúptetős lakóház a magyar népi építészet egyik legszebb példája. A címerpajzsot körülölelő akác- és tölgykoszorú a község erdőkkel borított természeti környezetének szimbóluma.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei