Kazincbarcika város címere

Kazincbarcika város címere álló, háromszögletű, arany katonai pajzs, amelynek közepén két kék színű keskeny, hullámos pólya fut keresztül. E pajzson három kisebb, a naggyal megegyező alakú kék színű címerpajzs látható, kettő a felső, egy pedig az alsó mezőben. Ezek címeralakjai:

  • Az jobb oldali pajzsban ezüstszívből kinövő növényi motívumok láthatók.
  • A bal oldali pajzsban ezüst tölgyfaágak alatt lebegő ekevas (Barcika címere).
  • Az alsó pajzsban egy szőlőfürtöt tartó, páncélos, ezüst férfikar, alatta és fölötte egy-egy csillaggal.

A pajzstartók jobb oldalról barna oroszlán, bal oldalról barna egyszarvú, ezek zöld színű növényi díszítményen állnak, s e díszítményről egy szalag függ alá Kazincbarcika felirattal.

Kazincbarcika város
Kép: laszlo jaczkimPanoramio

Kazincbarcika város címerében a két hullámzó kék szalag a Sajó-folyót és a Tardona-patakot jelképezi. A pajzsban lévő motívumok a település 1200-as évekre visszanyúló ősi települések tevékenységét szimbolizálják. Az oroszlán a polgárok városukért, közösségükért való kiállását, míg az egyszarvú a polgárok méltóságát, őszinte nyíltságát , becsületességét testesíti meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei