Kazsok község címere

Kazsok község címere háromszögű pajzs, vörös sátorral.

  • Az első kék mezőben zöld talajon balról ezüst félholdtól kísért, vörös tetős, barnakapus, a torony csúcsán aranygombbal ellátott, tornyával jobbra álló, fehérfalú templom.
  • A második (ezüst) mezőben barna törzsű, zöld lombozatú fa.
  • A vörös sátorban fent nyolcágú aranycsillagtól kísért, jobbra fordult aranymarkolatú, ezüstpengéjű kardját saját torkán átdöfő aranyoroszlán.
Kazsok község

Az oroszlán a XIX. századi birtokos Gyulai Gaál család címeréből származik. Az 1732-ben épült templom és a ma is álló több száz éves tölgy már a kazsoki plébánia pecsétjén is szerepelt. A templom-motívum jelentőségét számos hagyomány kiemeli. A tatárok támadásakor a környék lakói Kazsok templomába menekültek, azt azonban rájuk döntötték, és a községet földig rombolták. Kazsok a XVII. században az ellenreformáció idején a református vallás "bástyája" volt, a hagyomány szerint távolabbi vidékek lakói is ide jártak imádkozni. A nyolcágú csillag is a lakosság zömmel református voltára utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei