Kecel város címere

Kecel címere álló, három szegletű pajzs, kék mezőjében hármas zöld halom. A halmokon Isten Báránya (Agnus Dei) jobb felé lépdel. Fejével visszafordulva kitekint a képből. Színe arany. Jobb lábát felemelve vörös keresztes két szárnyú körmentei zászlót (feltámadási zászlót) tart. A bárány feje felett hétágú aranycsillag lebeg. A címerpajzsot ötágú, nyitott, ékkövekkel díszített, heraldikai korona fedi. A pajzs alatt kék szalagon aranybetűkkel a város neve olvasható.

Kecel város
Kép: Hortobágyi GáborPanoramio

A századok során tatárjárás, török dúlás szórta szét az itt élőket. Kecel 1584-ben végleg elnéptelenedett. A mai Kecel születésnapja 1734 április 22. Ezen a napon adta ki Patachich Gábor kalocsai érsek Kecel újratelepítését elrendelő oklevelét. A címerkép ezt az újjászületést szimbolizálja. Mint ahogy harmadnapra, húsvét vasárnap virradóra, Jézus Krisztus, "az Isten Báránya" (Agnus Dei), a halottaiból feltámadt, úgy támadt fel a több évszázados tetszhalálból Kecel települése és közössége. Mindez az itt lakó emberek szorgalmának, munkájának, kitartásának gyümölcse. Újratelepítéskor a címerben szereplő hármas halommal jelölték Kecel határait, melyből egy fennmaradt az utókornak. Kecel 1993 óta város. A címert díszítő korona a városi rangra utal. A hétágú csillag a tökéletességre való törekvést, a háttér a kék eget szimbolizálja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei